HTML

Friss topikok

Interaktív tananyag BLOG

Ha ott van az interaktív tábla a teremben, de tartalom híján nem használod...
Hasznos blog interaktív tábla vásárlása után álló intézményeknek! Kérdezz vagy oszd meg tapasztalatait velünk és másokkal.
Közel 20 éve állunk az oktatás szolgálatában www.balazs-diak.hu

Magyarországon először - Oktatási platform!

2010.10.15. 13:33 balázs_diák

Új kommunikációs lehetőségek forradalmasítása az oktatásban: bemutatkozik a 3G Platform

 

Egy innovatív ötlet

A technikai újítások jellemzően nem az oktatás területére gyűrűznek be először, és ennek megvannak a maga előnyei. Egy fejlesztés akkor válhat közkedveltté és elismertté, ha a fejlesztők előzetes felmérések alapján, a felmerülő igényeket és preferenciákat figyelembe véve alkotnak meg egy könnyen felhasználható, praktikus terméket. A fejlesztésnél figyelembe kell venni a lehetséges felhasználók korosztályos sajátosságait és speciális igényeit, a rendelkezésükre álló technikai hátteret, a régi, jól bevált konvenciókat, és ezen adatok alapján kell a XXI. század technikai, informatikai újításait felhasználva kialakítani valami egészen újat, mely valahol mégsem teljesen idegen. Egy innovatív termék akkor igazán jó, ha a célközönség idővel megismeri és megszereti, magáénak tudja, gond nélkül használja, és olyan újdonságokhoz jut a termék által, mely megkönnyíti a kommunikációt, a mindennapok szervezését, a fejlődést bizonyos szakterületeken.
 

Egy felhasználóbarát koncepció megvalósulása

A Balázs-Diák Kft. munkatársai e szempontoknak figyelembe vételével, nyugati technológia alapján, ám a hazai igényeket szem előtt tartva fejlesztette ki a 3G Platformot, a 3D-s virtuális felületet, mely alapjaiban megkönnyíti a tanárok, diákok és szülők közötti kommunikációt. A platform segítségével akár otthonról is tarthat tanórát, korrepetálást, versenyekre való felkészítést vagy akár szülői értekezletet, áthidalván a tantermek elérhetőségének problémáját. A határok nélküli kommunikáció és a tudás szárnyalása modern és igényes 3D-s környezetbe lett illesztve: virtuális tanterem, konferenciaterem, könyvtár és chat szoba teszi könnyebbé az oktatást és a kommunikációt felhasználóbarát, könnyen elérhető és kezelhető formában. A felület egyfajta tananyagmegosztó oldalként is funkcionál, ahol on-line elérhetőséget biztosítunk Worlddidac Világdíjas i-Doctum interaktív oktató szoftvereinknek. A 3G Platform kialakítása során a látvány, a modernitás, a dizájn és a könnyű felhasználhatóság mellett fontosnak tartottuk, hogy a portálnak egyfajta kompetenciafejlesztő, szórakoztató jellege is legyen, hiszen a tanulás egyenlő a fejlődéssel, melynek része kell, hogy legyen a hasznos és szórakoztató időtöltés is. Ennek az igénynek kielégítése végett létrehoztunk a felületen egy fejlesztő játékszobát és egy on-line rádiót is, ahol oktatással kapcsolatos érdekes interjúk és minőségi zenék hallhatók. A játékszobában oktatási, fejlesztő és szórakoztató játékok találhatók, melyek önállóan is játszhatók, ám nagy közösségi játékcsatákra is módot adnak. A 3G rádió zenei stíluspreferencia nélkül mindenkinek kikapcsolódást nyújt akár szünetben, akár chatelés közben.

Tanterem a térben

Lehetőségek pedagógusként

A virtuális tanterem kínálta lehetőségek annak függvényében változnak, hogy oktatóként vagy diákként jelentkezik be a felhasználó. A tanári felületre bármilyen formátumú tartalom feltölthető, legyen az kép, szöveg vagy pdf fájl, felhasznált, az órákon bemutatott vagy kiosztandó anyag, melyet annak engedélyezése esetén a tanulók is szabadon letölthetnek. A pedagógusnak lehetősége van egyéni vagy csoportos feladatok kiosztására, interaktív tábla felületének megosztására, illetve kommunikációra, chatelésre a diákokkal egyenként, vagy akár az egész osztállyal egyszerre. Ez a felület lehetőséget biztosít olyan személyre szabott visszacsatolásra is, melyet az egész osztállyal nem szeretnénk megosztani. A tanár úgy tarthatja meg óráját, előadását akár otthonról is, hogy közben zavartalan, valós idejű hangi és képi megosztás biztosítja a valós térben tartott órával egyenértékű megjelenést. A tanóra életszerűségét és autenticitását erősítendően a visszakérdezési és személyes válaszadási lehetőség is megoldott tanári és tanulói oldalról is. 

Lehetőségek tanulóként

A tanulói felület kínálta lehetőségek csak a tanórán való részvétel során különböznek a tanári felülettől: a diákok részt vehetnek a tanár által tartott, valós idejű, élő hanggal és képpel ellátott órán, a tanár által használt képernyő valós idejű megjelenítésével követhetik a „táblaképet”, kérdéseket tehetnek fel írásban és szóban, illetve letölthetik a pedagógus által feltöltött tartalmat.

Virtuális konferenciaterem

A virtuális konferenciaterem adta lehetőségek megegyeznek egy valós konferenciaterem értékeivel, ám az előzetes terembérléssel járó anyagi vonzat és időbeli szervezés kérdése ezzel a megoldással teljes mértékben kiküszöbölhető. Tökéletes hang- és képminőség garantálja, hogy ötleteit, gondolatait szabadon megoszthassa bárkivel. A konferenciateremben lehetőség nyílik csoportos megbeszélésekre, kérdések feltételére és megválaszolására, illetve rendelkezésre áll a moderátor funkció is, így irányítottá, szervezetté válhat a beszélgetés, mivel a hozzászólások engedélyezése is a moderátor irányítása alatt áll. A konferenciaterem funkciót irodai, magán és üzleti célokra is ajánljuk!

Könyvtár, ahol mindig van elég példány

3G Platformunk virtuális könyvtára valós lehetőséget nyújt az órákra, prezentációkra, referátumokra való felkészüléshez. A felületen on-line felhasználhatóak általános iskolásoknak és középiskolásoknak kifejlesztett i-Doctum interaktív tananyagaink akár idegen nyelven is, a vizualizálást igénylő tantárgyakhoz 3D-s oktatási modellek segítik a könnyebb megfigyelést, az e-könyvek a valós kutatómunka, órai felkészülés, és szabadidőben történő kulturálódás eszközei. Ezen kívül újságok, folyóiratok és cikkek gyűjteménye nyújt lehetőséget az olvasásra, tájékozódásra, hogy a tanintézményen kívül, ám virtuális felületen töltött idő hasznosan, mégis a kor igényeinek megfelelő, modern környezetben telhessen. Így ötvöztük a közösségi portálok vonzóerejét az oktatással, és öltöztettük modern köntösbe az iskolán kívüli oktatási célú kommunikációt, és a tanórákra való felkészülést.

Chat szoba a közösségért

A chat szobában a felhasználók kérdéseket tehetnek fel, megoszthatják ötleteiket, javaslataikat egymással, vagy csak egyszerűen beszédbe elegyedhetnek egyéb 3G Platformot használókkal. A chat szobában mindenki megtalálható, aki épp be van jelentkezve.
 
Létre jött tehát egy tér, melyben jól megfér együtt a tanulás és a társasági élet, a komoly munka és a szórakozás, a régi értékek és a modern technikai háttér. Ez a virtuális tér lehetőséget biztosít arra, hogy kiteljesítsük az iskola adta lehetőségeket annak falain kívül is, hogy a fejlődés, a tudás és a közösségi kommunikáció ne lehessenek többé egymást gátló tényező. Közösségi portál vagy tanulás? Tanulóként, pedagógusként és szülőként sem kell többé mérlegelni, hiszen lehetőség adódik arra, hogy mindkét oldalunk megtalálja a lehetőségek tárházában a legoptimálisabb megoldást. Tárgyalást, korrepetálást, fakultációt tartana, de túl sok szervezés árán lehetne csak megfelelő helyet találni? Magánórát tartana, de nincs hol? A hiányzó tanulók is részt vennének az óra menetében, de ennek megoldása eddig lehetetlen volt? A 3G Platform valós megoldást kínál, és új dimenziót nyit az oktatásban. Az Önök kreativitásán múlik, miképp hasznosítják ezt a fejlesztést. 
 
A teljes verzió 2011. januártól érhető el. 
 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás közösség chat konferencia 3g könyvtár virtuális 3d platform konferenciaterem tanterem játékszoba i doctum balázs diák

A bejegyzés trackback címe:

https://interaktivtananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr492373838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása