HTML

Friss topikok

Interaktív tananyag BLOG

Ha ott van az interaktív tábla a teremben, de tartalom híján nem használod...
Hasznos blog interaktív tábla vásárlása után álló intézményeknek! Kérdezz vagy oszd meg tapasztalatait velünk és másokkal.
Közel 20 éve állunk az oktatás szolgálatában www.balazs-diak.hu

Mi a különbség az interaktív és a digitális tananyagok között?

2010.03.23. 17:11 balázs_diák

Sokan szinonim kifejezésként használják a digitális és az interaktív kifejezéseket, illetve jelzőket, különösen, amikor a tananyagokról beszélünk.

Nézzük elsősorban a két jelző nagyon rövid, talán közérthető definícióját:
 
Digitális: a latin digit szóból ered, valamely információnak számokkal meghatározható, felírható értékeinek halmazát jelenti. Gyakorlati megközelítésben a számítógépen feldolgozott tartalmakat digitális tartalomként aposztrofáljuk.
 
Interaktív: Jelző olyan rendszerek leírására, amelyek kétirányú kommunikációra képesek, azaz viselkedésük és működésük nem előre meghatározott, hanem a felhasználói bevitel által befolyásolható, irányítható.
 

A digitális tartalmakat alapvetően négy típusba tudjuk besorolni:

1. Statikus digitális tartalmak: Ezek lehetnek egy begépelt, vagy éppen beszkennelt szöveg, képek térképek, de ide sorolnám a diafilmeket, mozgófilmeket, hangfájlokat stb.
Jellemzőjük: Általában az analóg média digitalizálásával készültek. Az előre elkészített tartalom lejátszható, az indításon és a megállításon kívül más beavatkozásra nem igazán nyílik lehetőség.
2. Prezentációs digitális tartalmak: Alapvetően valamilyen digitális szerkesztőeszközzel, szoftverrel készültek, számítógépes felhasználásra. Legegyszerűbb példa erre, egy valamilyen prezentáció-készítő programmal készített anyag, amely előadásunkat kíséri, illusztrálja, színesebbé teszi.
Jellemzőjük: Több multimédiás elemet tartalmazhatnak (kép, hang, animáció stb.), bizonyos interakcióra képesek (választás, elágazás).
3. Interaktív digitális tartalmak: Általában valamely interaktív tábla bemutató készítő szoftverével, vagy programozással készített tábla-független anyag, tananyag.
Jellemzőjük: Mindenekelőtt interaktívak, a felhasználó beavatkozása nélkül a folyamat gyakran nem lejátszható, és nem értelmezhető. A multimédiás elemek túlsúlya, minimális szöveg kíséretében. Gyakran a tanulás és mérés összekapcsolódik a feldolgozás során.
4. Kollaboratív digitális tartalmak: Az internet, mint kommunikációs csatorna megteremtette a kollaboráció lehetőségét. A kollaboráció rövid lényege, hogy a felhasználó a meglévő tartalomnak nem csak használója, hanem fejlesztője is lehet. (pl.: Wikipedia)
 
Ezeket olvasva láthatjuk, hogy az interaktív tartalmak a digitális tartalmaknak egy részhalmaza. 
 
Nem minden digitális tartalom interaktív!
 

Szólj hozzá!

Címkék: tartalom digitális interaktív generáció tananyag kollaboratív

A bejegyzés trackback címe:

https://interaktivtananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr981862882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása